söndag 30 maj 2010

Betalkort eller bankkort eller både och


Det finns två typer kort:
• Bankkort som är kopplat direkt till ditt bankkonto
• Betal/kreditkort – där du handlar och godkänner köpen i efterskott på en faktura

Med bankkortet kan du vid sjabbel vara tvungen att skicka ditt krav till det sjabblade företaget

Med betal/kreditkort får du ett starkare konsumentskydd och det är det kortet som är det minst dåliga att bli av med på resan. Får du inte den vara du betalt för med kortet kan du kräva pengarna tillbaka hos kortutgivaren (oftast banken).

Personligen så använder jag bägge korttyperna. Skall jag t.ex. lämna ifrån mig kortet på en restaurant vid betalning så väljer jag betal/kreditkortet.

Google-koden


Jag beställde just nu boken Google-koden från Adlibris för 144:-.
Google har ju blivit så dominerande. Andreas Ekström har gjort denna reportagebok där för- och nackdelar väges emot varandra. Utvald med beröm av SvD:s kritiker bland faktaböcker de senaste två månaderna.
Sen får vi se vad jag tycker.

fredag 28 maj 2010

Lång näsa åt Mac-användare


På 90-talet såg jag ned på Apple med sina Mac-användare och fattade inte varför de inte istället valde PC med Microsoft. Nu är det min tur att få lång näsa. Dator- och mobilvärlden är inne i ett paradigmskifte med lätthanterliga pekskärmar och det är Apple som gjort comeback och visar vägen med Ipad, Iphone etc. Apple har nu dessutom passerat Microsoft på börsen och är därmed världens högst värderade teknikföretag enligt onsdagens börshandel i New York. Steve Jobs och Apple har nu skrämt skiten ur telekombranschen och det är verkligen ett paradigmskifte på gång. Det är Apple och Google som nu driver mobilmarknaden och det är kul. Numera har jag inte så ofta som tidigare med mig min laptop med 3G-anslutning för jag klarar mig långt och bekvämt med min Iphone 3GS.

onsdag 26 maj 2010

Sörmlands Nyheter


Som Nyköpingsbo (Nävekvarn) så läser jag naturligtvis SN d.v.s. Sörmlands Nyheter.
SN har utmärkt sig på flera positiva sätt och hänger med i utvecklingen. Det senaste är att SN nu lanserar en ny App vilket betyder att jag med min Iphone eller en Ipod Touch får de senaste nyheterna var jag än befinner mig. Eftersom jag är prenumerant så har jag med lösenord tillgång till SN PLUS i appen. Där finns bl.a. hela dagens tidning och alla utgåvor av SN sedan 2001 i PDF-format. Det är Andreas Kviby som ligger bakom den nya appen och han är en av dataprofilerna i Nyköping.

tisdag 25 maj 2010

Backade för långt



Ibland är det bra att lära sig av andras misstag. Försök att inte backa för långt när ni ska parkera. Speciellt inte i ett parkeringshus.

iPhone 3GS OS 4 Beta 3 och 4

Jag har smartmobilen iPhone 3GS med OS 3.
Lite kul och glutta på vad vad nästa OS dvs OS 4 innebär.
Se följande två videor från YouTube om du är iPhone-fan.
http://www.youtube.com/watch?v=8ODXTFiVLOw
http://www.youtube.com/watch?v=bPzOsgR05f4&feature=related

”3D-TEKNIKEN ÄR DET STÖRSTA SOM HÄNT SEDAN FÄRG-TV:N”


Det började i höstas med filmen Avatar. Nu är var och varannan biofilm i 3D , men visste du att du även kan njuta av tekniken hemma i TV-soffan?

3D-FILM ÄR INGET nytt fenomen. Redan på 1920-talet visades den första filmen i 3D i USA. Förra året kom det stora genombrottet för tekniken med filmen Avatar och nu har det också blivit möjligt att se 3D-filmer hemma i vardagsrummet.

– Det här är kanske det största som hänt inom TV-teknik sedan färg-TV:n kom. Det är inte fråga om röd-gröna glasögon och bleka effekter längre. Den nya tekniken ger en äkta 3D-upplevelse i Full-HD-upplösning, säger Patrik Uggelberg, produktchef för bild på ONOFF.

För att man ska uppfatta bilden som tredimensionell visar TV:n faktiskt två olika bilder samtidigt. De speciella 3D-glasögonen har en liten LCD-panel för vardera ögat som öppnar och stänger synkroniserat med TV:n. Det gör att man bara ser den ena av bildsignalerna med respektive öga och hjärnan uppfattar TV:ns bild som tredimensionell. För att se 3D-film behöver du även en blu-ray-spelare som stödjer tekniken. Utbudet av film är redan omfattande och de flesta Hollywood-produktioner görs numera i 3D.

Givetvis kan man även använda skärmen för att se ”vanlig” TV. Med en Samsung 3D-TV man kan till och med göra om vanliga TV-sändningar till 3D. Bilden får ett helt nytt djup, även om det inte kan jämföras med en riktig 3D-film. Det ger nya möjligheter att njuta av vanliga DVD-filmer och TV-spel.

– Man kan säga att du får halva upplevelsen. Bilden blir djupare, men med riktig 3D upplever du även att saker kommer mot dig, ut ur TV:n, säger Patrik Uggelberg.

Även TV-spelsvärlden omfamnar den nya tekniken. Inom kort kommer det till exempel vara möjligt att uppgradera sitt Playstation 3 för att kunna spela äkta 3D-spel. Senare i år släpps även många spel i 3D-versioner.

Vad ska man tänka på innan man slår till på en ny 3D-TV?
– För att nå maximal upplevelse ska man satsa på en så stor skärm som möjligt. 46 eller helst 55 tum rekommenderas. En ny hemmabio eller blu-ray-spelare med 3D-stöd är också ett måste såklart, avslutar Patrik Uggelberg

Det går inte ihop ... vår pension och hur länge vi jobbar och lever

Kolla på Framtidsbloggen http://www.framtidsbloggen.com/2010/05/det-gar-inte-ihop/
Jag hade turen med att ha bra hälsa och intressant arbete så jag slutade först arbeta året då jag fyllde 68 och nu kan jag bidra i samhället med idéellt arbete som ju är ett sätt att betala tillbaka lite.

Google TV

Google lanserade i torsdags en ny mjukvara, Google TV, som ska fungera som en "nöjeshubb" som låter användare söka efter kanaler, inspelade program och webbsidor.
http://www.privataaffarer.se/nyheter/direkt/2010/05/21/google_lanserar_google_tv_oms_4451395/

PTS finansierar vidareutveckling av IT-support i hemmet


Kommunikationsmyndigheten PTS har beslutat att finansiera projektet IT-support i hemmet. Supporten vänder sig till äldre och personer med funktionsnedsättning och ska kunna hjälpa till inom en rad olika områden. Försöksverksamheten pågår just nu i Bromma, Norrtälje och Mölndal. PTS bidrag till projektet är på nära en miljon kronor.
Läs mer här: http://www.pts.se/sv/Nyheter/Funktionshinder/2010/PTS-finansierar-vidareutveckling-av-IT-support-i-hemmet/

Internethandeln ökar




  • Enl DN så visar en ny underrsökning att allt fler använder internet som redskap i handeln. Luleå universitet har tilsammans med internetföretaget Pricerunner identifierat fyra tydliga konsumentgrupper.

  • Studien visar att nära en tredjedel av Sveriges konsumenter söker information om sina varor i butik för att sedan köpa dem på internet.

  • 26 procent av alla konsumenter söker information om sina varor på nätet och köper dem i samma veva.

  • En femtedel letar information på internet men köper varorna i butik

  • En annan femtedel söker information och köper sina vaor i butik

  • Samma undersökning konstaterar att det framför allt är yngre och välutbildade som handlar via nätet

söndag 23 maj 2010

Färglaserskrivare


Färglaserskrivare med multifunktioner har blivit så billiga (ca 3000.-), effektiva och små att de kan nog snart bli aktuellt för mig att köpa en. Här finns länk till en färsk test av sex modeller för att se vad de går för och med uträkning vilken som lönar sig bäst i längden.
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.320366

Brölloppet


Den som har tänkt sig att beskåda bröllopskortegen genom Stockholm den 19 juni kan ladda ned appen "Bröllopet" till sin Iphone. Det är en hjälpreda som innehåller mängder av artiklar och evenemangstips men också gps-kartor och trafikinfo om avspärrningar och annat som kan underlätta i folkvimlet. Appen finns att ladda ner på http://www.brollopsappen.se/ eller på App Store och kostar sju kronor. Jag själv är inte så intresserad att jag laddar ner denna app.

Översätt sidan







Är du inne på en sida med ett främmande språk du inte behärskar så kan du få hjälp av Google Translate som klarar översättning till svenska av över 50 språk.
Så här går det till:
Kopiera den aktuella webbadressen (http:// ..... )
Öppna sedan sidan http://www.translate.google.se/ där du klistrar in webbadressen på sidan du vill ha översatt.
Välj sedan språk i "översätt från" eller markera "identifiera språk" om du inte vet vad det är för språk.
Välj sedan "översätt till" till "svenska" om det inte redan står det.
Klicka därefter på knappen "översätt" och vänta lite.

fredag 21 maj 2010

Gratis clipartbilder

Se följande länk betr gratis clipartbilder:
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.320108/har-vankas-gratis-clipart-bilder

Två miljarder visningar på Youtube - varje dag

Mindre än en månad efter att Youtube fyllt fem år når tjänsten över två miljarder visningar per dag.
Nyligen meddelade Youtube att tjänsten nu har över två miljarder visningar av videoklipp per dag. Det betyder i genomsnitt att varje internetanvändare i världen spenderar 15 minuter per dag på Youtube.
Varje minut laddas det dessutom upp videoklipp som tillsammans sträcker sig längre än 24 timmar. Bara på Facebook spelas videoklipp från Youtube upp som i speltid motsvarar 46,2 år, varje dag

Marta Sandén


Marta Sandén som jag lärt känna är journalist och entreprenör som skriver krönikor i Computer Sweden varje månad. Hon har mycket lång och gedigen erfarenhet från IT-branschen och jag gillar hennes krönikor. Här finns en länk till en krönika från den 18 maj
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.319789/frugal-framtid-ar-har

Microsoft möter Google


Jag trodde för länge sedan att Microsoft Works skulle erbjudas gratis men det har dröjt. Jag använder nu frekvent gratis Google docs/apps som ligger i molnet.
Nu kommer också en webbversion av Microsofts kontorspaket Office 2010 som är gratis som en direkt konkurrent till Google docs/apps. Men helt gratis är webb-Office bara om vissa villkor uppfylls och principen tycks vara att man har företagslicens på Office 2010 och Sharepoint Server 2010. Alltså f.n. inget för mig men i juni någon gång lär det bli tillgängligt för privatpersoner. Ytterligare en gratisvariant av Office är Starter som kommer nu som är ett klientprogram som innehåller begränsade versioner av Word och Excel och ersätter Works.

Spotify öppnar för alla


Spotify skapar två nya abonnemang. Det behövs inte längre en inbjudan för att kunna gratislyssna. Se här ”PC för allas” artikel

Spotify lanserade för några dagar sedan två nya varianter av tjänsten, Spotify Unlimited och Spotify Open. Spotify Unlimited erbjuder likt den tidigare betalversionen full tillgång till tjänsten dygnet runt utan att störas av reklam. Spotify Unlimited fungerar dock endast på en dator, alltså inte på en mobiltelefon.

Spotify Open som är den största nyheten, innebär att det inte längre krävs några så kallade ”invites” (inbjudningar) för att använda tjänsten. Med hjälp av Spotify Open kan vem som helst registrera sig och använda en reklamfinansierad version av tjänsten. Den är dock begränsad till 20 timmar per månad.

De tidigare varianterna, Spotify Free och Spotify Premium kommer dock att finnas kvar. Spotify Free ger likt tidigare full tillgång till en reklamfinansierad version av Spotify men kräver en så kallad invite.

Spotify Premium kommer som tidigare ge full tillgång till tjänsten utan reklam på både en dator och en mobiltelefon. Den ger användaren dessutom tillgång till sparad musik även om det inte finns någon internetkoppling.

- Fram tills i dag måste användarna antingen ha en invite från någon eller betala för tjänsten. Nu har vi alternativ som gör det möjligt för alla att prova tjänsten helt gratis, säger Spotifys vd, Daniel Ek.

Spotify Premium kostar 99 kronor per månad och Spotify Unlimited kostar 49 kronor per månad.

Mer information om priser mm hittar du här.
http://www.spotify.com/se/new-user/
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.314090

onsdag 19 maj 2010

Gapminder


Gör som Hans Rosling. Använd Gapminder!
http://www.gapminder.org/

Hjärngympa


Från vännen Willy Jäger kommer följande länk med hjärngympa
http://nanok.com/gft/

tisdag 18 maj 2010

Månraket med 500 bilder per sekund

Spännande video där 30 sekunder blir till åtta minuter du kan detaljstudera.
Apollo 11 var som bekant raketen som användes vid månlandningen 1969. Här ser du uppskjutningen i detalj på nära håll medan en röst berättar exakt vad som händer. Intressant för dig som gillar teknik.
http://feber.se/foto/art/177703/studera_uppskjutningen_av_apol/

Fartsyndare fångas med gps-satelliter


En ny hastighetskamera som använder gps-teknik och automatisk bildigenkänning ska få fortkörare att sakta ner. Kolla följande länk
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article765206.ece

söndag 16 maj 2010

4G längtar du kanske efter?


Jo det är klart att det är häftigt att ha mobil uppkoppling som kan nå maxhastighet i näten på 100 eller 150 Mbit/sek.
• Men, men, det är dyrt och ännu lite svajigt i tekniken
• Finns ännu bara på några få orter
• Modem saknas som kan växla mellan 3G och 4G eller så måste man ha två modem och växla mellan
• Mobiltelefoner saknas ännu som klarar 4G-tekniken
Benämningen LTE står för Long Term Evolution och är en teknisk standard som använder radiodelen av det system som nu byggs. Den tekniska standarden för näten som binder samman radiodelarna kallas SAE. Tillsammans bildar de ett system som operatörerna för enkelhetens skull valt att marknadsföra under samlingsnamnet 4G.
LTE är framtiden. GSM kommer stegvis att försvinna från marknaden. 3G kommer att dominera ett bra tag till så det är bara att avvakta.

torsdag 13 maj 2010

Mysigt hotell i Toscana - GARCONZA


I början av denna vecka bodde jag med hustrun och några vänner på en borg/slott med anor från 1200-talet. Supermysigt. Finns på http://www.gargonza.it/ Före mig har Dante bott där, en av västvärldens största författare, men det var för ca 700 år sedan.

Kapat yahoo-konto




En kvinnlig bekant till mig i Oxelösund har fått sitt Yahoo-konto kapat. Kaparen har sedan utgett sig för att vara min bekant och mejlat till alla kontakter i adressboken med följande innehåll: Jag har blivit rånad och sitter på ett hotell i London och behöver 10.000 kronor. Vänligen skicka pengar till följande hotelladress XXXXXXX
Det är polisanmält och ingen lär ha skickat några pengar.

onsdag 5 maj 2010

Microsoft fixar felen


Surftips från Martin Appel på ”PC för alla”. Här laddar du hem ett verktyg som tar reda på vad som är fel med datorn - och kanske fixar det. Se vidare på http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.315903/microsoft-fixar-felen Programmet du kan ladda ned är på engelska och det är ännu en betaversion.

tisdag 4 maj 2010

SeniorNet Swedens styrelse


Jag har som nybliven ledamot i SeniorNets styrelse varit med om ett första styrelsemöte idag. Min upplevelse är positiv. Struktuerat, kompetent, aktivt med höga mål och med som jag nu uppfattar en bra samarbetsstämning.

HTML5 ersättare för Adobes Flash?

HTML5 är en kommande standard för märkspråken HTML och XHTML från organisationen World Wide Web Consortium (W3C). Standarden påbörjades av Web Hypertext Application Technolgy Working Group (WHATWG) och är den femte versionen av HTML.
Många tror att HTML5 ska kunna ersätta Adobes Flash som av flera anses ha gammal teknik

Den nya bottenplattan

Så uttrycker sig tidningen Computer Sweden på första sidan idag. Tidningen menar att Apples lansering av Ipad gjort den nygamla pekdatorn till det hetaste som finns just nu,. Aktiviteten är febril hos konkurrenterna. Strategier omprövas och nya allianser uppstår. Den stora förloraren blir de minibärbara datorerna. En våg av pekdatorer förväntas komma inom kort och Apples Ipad visar vägen - den nya bottenplattan. tangentbordlösa datorer som har skärmar på 7 till 11 tum