onsdag 30 juni 2010

Kul video

Kolla dessa videor
http://www.youtube.com/watch?v=8pKWUJk1isY
http://www.youtube.com/watch?v=6_n1ZW-UrHg

Jesus föddes för 14 sekunder sedan


Jordens utvecklingshistoria är svår att överblicka. 4,6 miljarder år eller 4600 miljoner år.
Ett tankeexperiment. Vi gör om jordens utvecklingshistoria till ett år.
Alltså, jorden skapas på nyårsdagen.
De första kända levande organismerna uppträdde i slutet av april.
Groddjuren uppträdde så sent som i månadsskiftet november/december.
Kort därefter börjar insekterna svärma.
Jätteödlorna uppträdde för första gången vid Lucia och dog ut på annandag jul.
Människan har funnits i fyra timmar och Jesus levde för 14 sekunder sedan.
I detta perspektiv är ett människoliv bara en halv sekund
Ett annat perspektiv att fundera över är hur fort och hur långa sträckor en Googlefråga färdas på nätet.

måndag 28 juni 2010

Lyssna på Spotify, Poddradio etc i bilens högtalare från Iphone


Jag fick nyligen en pytteliten fm-sändare av sonen Fredrik att ansluta till min Iphone.
Startar jag i Iphonen en spellista i Spotify och ansluter fm-sändaren och där t.ex har knappat in frekvensen 90 så hörs min spellista på den radioapparat i närheten som har frekvensen 90 igång (1:an där jag bor). Sändaren överröstar den normala mottagningen och jag kan utan sladd höra det som spelas i Iponen genom bilens högtalare.
Det här skulle man kunna ha kul med. T.ex. spela in ett personligt meddelande och köra ut det till en närbelägen radio en vän lyssnar på. Jag blir nog aldrig vuxen.

söndag 27 juni 2010

De nya hybriderna

Jag gillar Marta Sandéns krönikor i tidningen Computer Sweden. Därför har jag gärna med en länk till senaste krönikan som handlar om de nya hybriderna. Kolla länken:
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.328772/de-nya-hybriderna

Svenska flaggan


Jag fyllde år för några dagar sedan och fick en flaggstång i födelsedagspresent av min fru Lisbeth. Den pryder nu sin plats på gräsplanen framför vårt hus.

Först 1983 blev den 6 juni Sveriges officiella nationaldag. Innan dess firades Svenska flaggans dag den 6 juni.

Svenska flaggans dag instiftades 1916 av min morfars bror Nils Ljunggren under den patriotism som skapats mot bakgrund av världsläget i det pågående kriget. Dagen brukade firas med pompa och ståt på Stockholms stadion med paradering av de korporationer som tog emot flaggor ur kungens hand. Min morfar tog mig med dit några gånger. Den svenska flaggans historia går långt bakåt i tiden men åldern kan inte fastställas säkert. Första säkra tecknen om en blå duk med gult kors dateras till mitten 1500-talet. Blått och gult (guld) var då sedan gammalt svenska färger. Folkungaättens vapen, som 1275 blev kungavapen för Magnus Ladulås, visade i ett blått fält ett upprest lejon av guld, och som Sveriges riksvapen antogs 1364 av Albrekt av Mecklenburg en blå sköld med tre öppna kronor av guld. När dessa båda vapen 1448 av Karl Knutsson sammanfogades till stora riksvapnet åtskildes sköldens fyra blå fält av ett gyllene kors. Detta har man all anledning att uppfatta som förebilden för den svenska flaggan.

Nytt operativsystem för Iphone, OS 4


Nu finns ett nytt operativsystem för Iphone och det är kompatibelt med Iphone 3G, Iphone 3GS och givetvis den nya Iphone 4 som kommer nu. Detta nya operativsystem kostar inget att ladda ner och det sägs ha mer än hundra nyheter. Bland dessa finns multikörning, mappar, bättre e-post, e-bokshantering mm. Kolla länken http://www.apple.com/iphone/softwareupdate. Sonen David rekommenderade mig att uppdatera min Iphone 3GS, vilket jag gjorde. Men observera att det tog över en timma för mig. Först måste man uppgradera iTunes till ver 9.2. Sedan görs en automatisk säkerhetskopia för återställning om dert skulle gå fel. Därefter görs installationen. Nu skall jag botanisera i nyheterna. Det som först intresserar mig är mapparna för att lättare hitta bland apparna.

måndag 21 juni 2010

Dödsstraff


Varför döda människor som dödar människor för att lära människor att döda människor är fel.
Amnesty motsätter sig bruket av dödsstraff för alla brott och i alla länder då dödsstraffet är ett grymt och omänskligt straff. Det finns många argument som kan åberopas när man kräver att dödsstraffet ska avskaffas, framför allt att det kränker rätten till liv. Det finns heller inga belägg för att dödsstraffet har en avskräckande effekt, något som många förespråkare hävdar. Inte heller finns det några garantier för att inte oskyldiga döms till döden.
Kolla http://www.amnesty.se En blygsam liten slant per månad blir på sikt mycket pengar. Mina 75 kronor per månad är nu efter 33 år uppe i nästan 30.000 kronor
Enda landet i Europa som har dödsstraffet kvar är Vitryssland och det är en diktatur. Vad skall man säga om USA?.

söndag 20 juni 2010

lördag 19 juni 2010

Nödvändig tolerans

Frihet: Allt som utmanar kan inte förbjudas.
En ledare den 18 juni i DN av Annika Ström Melin är intressant beträffande tolerans.
Här refererar hon t.ex. till Karl Popper från fyrtiotalet som säger:
Om vi på ett obegränsat sätt tolererar intoleranta människor, om vi inte är beredda att försvara ett tolerant samhälle mot de intolerantas angrepp, då kommer de toleranta att gå under, och toleransen med dem.
Vill du läsa mer i ledaren går du till
http://www.dn.se/ledare/signerat/nodvandig-tolerans-1.1124350
















Provocerande, men inte kriminellt

fredag 18 juni 2010

Partitestet 2010


Den 19 september är det riksdagsval. Då har du möjlighet att påverka vilka som skall styra Sverige de kommande fyra åren. Tidningen DN här en test där man ka ta reda på hur ens åsikter stämmer överens med de olika partiernas politik. Kolla följande länk:
http://www.dn.se/2.738/partitestet-1.105327 och själva testet på länken
http://www.dn.se/nyheter/valet2010/kolla-var-du-star-infor-valet-1.1123899

torsdag 17 juni 2010

Hitta internetkafé

Har du inte med dig någon dator på resan kanske du i enl ”PC för alla” istället vill gå till ett internetkafé för att surfa.
På sajten Cybercaptive kan du söka efter över 5 000 internetkaféer i hela världen. Genom att skriva in en plats kan du söka efter närmaste surfiga kafé.
http://cybercaptive.com/

Min patientjournal




Vid vård av patienter inom hälso- och sjukvården ska patientjournal föras. Journalen ska innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård av patienten, till exempel uppgift om ställd diagnos och väsentliga uppgifter om vidtagna och planerade åtgärder.

Även om jag är en förhållandevis frisk person med få läkarbesök så vore det kul att veta vad som skrivits om mig i min patientjournal. Kan jag få en kopia av min patientjournal? Jo, huvudregeln är att jag som patient har rätt att få ta del av min journal. Jag kan alltså begära att få en kopia av journalen hemskickad. Man kan också under vissa omständigheter få felaktigheter i patientjournalen rättade. Däremot kan man inte ha en mera komplett dubbelriktad information vilket väl borde vara intressant.

Jag googlade på "Google health" och fann där en hel del intressant, dock anpassat till USAs sjukvård. Grundidén är att inte bara vårdgivarnas noteringar skall finnas utan även vårdtagarens vilket är praktiskt för att slippa dra sin vals inför varje ny läkare.

Bild- eller ljudbaserad igenkänning







Ansiktsigenkänning finns i flera program och ursprungligen uppfunnet av CIA. Jag har i min Iphone mobiltelefon en app (ett program) där jag kan sjunga eller vissla en melodi för att sedan ofta kunna få höra den riktiga melodin spelas med info om namn etc.
På söndag tänker jag vara med på blomstervandring vid Lilla Uttervik här i Nyköpingstrakten. Uno Sand, som är duktig på att känna igen blommor, kommer då att visa oss runt i en härlig blomsterhage. Jag tror att det inte dröjer så länge till dess att jag har en för blomstervandring passande app i min Iphone. Det skulle då gå så till att jag håller mobilkameran mot en blomma, bilden registreras och skickas ut till en server på internet med blombilder, jämförelser sker och tillbaka kommer ett bildförslag med textinformation. Det är säkert bara en tidsfråga innan detta blir en verklighet.

onsdag 16 juni 2010

Multitasking m.a.o. multikörning


Detta betyder att flera program körs samtidigt genom att operativsystemet fördelar processorns resursen mellan programmen.
Jobbar jag i datorn med måttligt krävande uppgifter så händer det att jag samtidigt har igång underhållning som t.ex. webbradio, webb-tv och Spotify så långt simultanförmågan räcker.
Alt + tab för att bläddra bland programmen som är igång.

tisdag 15 juni 2010

Rösta digitalt


I maj 2009 skrev jag följande på denna blogg:
De är alltför få som röstar. Vore det lättare att rösta skulle kanske fler rösta. Kan jag godkänna deklaration via Internet och också sköta mina bankaffärervia internet så borde jag också kunna rösta via Internet. Mitt bank-id plus en extra kod från röstkortet borde räcka.
Jag trodde då att vi skulle ha digital röstning möjlig nu till valet i september, men "icke sa Nicke". Skandal att man inte löst digital röstning ännu i ett av världens bästa teknikland.
Och - varför har ingen riktigt bra val-app skapats?

måndag 14 juni 2010

Minnespris


Någon gång under senare delen av 80-talet så köptes det in en arbets-PC till mig. Den hade en hårddisk på 20MB och den kostade ca 25000:-. Idag har jag startat en nyinköpt bärbar dator för 4500:- med en hårddisk på 160 GB dvs 160000 MB.
Lite sifferexecis på kul:
Med dåtidens prissättning utifrån hårddisken så skulle de nya PCn kosta 20.000.000:-
Eller med nutidens prisättning så skulle PCn på 80-talet bara kosta ca 3:-
Motsvarande beräkning skulle kunna göras på internminne eller processor.
För en tid sedan så köpte jag för 700:- en extern minihårddisk med 250 GB något lite större än min Iphone smartmobil. Den tar sin ström från datorns USB-anslutning.
Utvecklingen lär inte heller upphöra

söndag 13 juni 2010

Dokument i molnet


Själv använder jag Google documents flitigt och är nöjd med det.
Ett alternativ är att använda Microsoft Office Live Work space som numera även finns
http://workspace.officelive.com/sv-se/

Titta på Fotbolls-VM på livestreaming på nätet


Det har inte undgått en människa att fotbolls-vm har börjat. Som fotbolls entusiast vill man kanske inte missa matcher. Men eftersom man jobbar och inte är alltid hemma för att titta finns Internet. Nedan hittar du några pålitliga sajter för att titta på VM-matcher på streaming.
Se följande länk
http://www.din-it-kunskap.com/

Så lätt når du alla inställningar i Windows 7


Genom att skapa en speciell mapp på skrivbordet kan du snabbt och enkelt nå hundratals inställningar i Windows 7. Kolla på följande "PC för allas" länk
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.326159/sa-enkelt-nar-du-alla-installningar-i-windows-7

fredag 11 juni 2010

Ring gratis från vanlig telefon


Vill du ringa gratis? I så fall kan du enligt "PC för alla"gå in på Nonohs hemsida, skriva in ditt eget telefonnummer och numret till mottagaren. Efter några sekunder ringer det i din telefon och efter ytterligare några sekunder är kan du börja prata med mottagaren.
Låter det för bra för att vara sant? Ja, du kan bara ringa gratis i en timme, sedan måste du registrera dig. När du har gjort det kan du ringa gratissamtal i drygt tre timmar per vecka. Samtal till vissa länder kostar dessutom pengar, men Sverige är ett av gratisländerna.
http://www.nonoh.net/

Videokrig mellan Apple, Adobe och Google










  • Adobe släpper inte videoformatet Flash till iPhone



  • Google lanserar tillsammans med Mozilla och Opera videoformatet WebM



  • Apple har html 5 och h.264



Har jag uppfattat rätt?

Sommarpratarna i P1 år 2010


Jag lyssnar på sommarpratarna så ofta jag kan. Här är länken till SR´s sommarpratare
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2071
Missar du radiotiderna kan du gå in på SRs poddradio och lyssna. Där hittar du även sommarpratarprogram åren 2006-2009.

tisdag 8 juni 2010

Nystartat - Teknikdebatt.se


Teknikdebatt.se är sveriges nya plattform för kunskapsintensiva diskussioner om allt som berör teknik och samhälle i dag och i framtiden. Det ger dig tillgång till dagliga debatter där du även kan påverka och skapa opinion.
Det verkar så intressant så jag gör sidan http://www.teknikdebatt.se/ till en favorit att följa.
Nedan artikel (klicka på länken) är bra exempel på klyftigt debattinlägg på Teknikdebatt.se och den finns även med i dagens CS.
http://teknikdebatt.se/debatt/dags-f%C3%B6r-en-mobil-dotcom-boom-i-sverige
Urklipp från artikeln:
"Sveriges gyllene tillfälle är att ta nätet till mobilen. Idag finns det fler än 700 miljoner domäner på nätet, endast 0,03 procent av dem är anpassade för mobil användning, appar inkluderat. I andra änden finns fyra miljarder mobilanvändare redo för internettjänster".

söndag 6 juni 2010

Av Google indexerade och sorterade webbsidor


En biljon sidor dvs 1000000000000 eller 1000 miljarder (svindlande siffror). Så många sidor är indexerade och sorterade av Google.
Användarna gör 50 miljarder sökningar i månaden vilket motsvarar 20000 st varje sekund.
Google har i Sverige 90% av alla webbsökningar.
Vi "googlar".
Google tjänar sina pengar på annonsering men på Googles förstasida finns det inte en enda annons. Schysst jobbat.....!
Det vore intressant att veta hur stor sammanlagd diskvolym Google har på sina ca 30 datacentraler runt om i världen.

Magi med två när teknik skall förändra världen

  • Microsoft byggdes av Bill Gates och Paul Allen
  • Apple byggdes av Steve Jobs och Steve Wozniak'
  • Skype byggdes av Niklas Zennström och Janus Friis
  • Google byggdes av Larry Page och Sergey Brin

lördag 5 juni 2010

Statister sökes omgående




Vill du bli statist. På siten http://www.statist.se/ finns många förslag men det är inget för mig. Jag skall nu istället gå till båten för att dra upp lite Bråviksströmming.

fredag 4 juni 2010

Iphone – enkelt handhavande


Nu skall min fru byta sin bra mobiltelefon mot en Iphone. Inte främst för att Iphone har en massa möjligheter utan helt enkelt för att den är enkel att använda utan en massa läsande i bruksanvisningen. Intuitivt och med få klick.

3g med Skype fritt i år


Jag ser i dagens CS att Skypes program för Iphone klarar samtal över 3g, utan att det kostar extra – i alla fall året ut. Men i början av nästa år ska Skype ta betalt för sådana samtal över 3g. Hur stor avgiften blir är inte offentliggjort. Användare kan tvingas att betala extra till sin mobiloperatör för 3g-trafiken, uppger Skype.

Google-TV nästa år


Jag googlade på ordet google-tv och fick 693 miljoner träffar. Varför? Jo, Googles omtalade projekt, Google-TV, lanseras i Sverige och flera länder nästa år sedan USA-laseringen gjorts. Tanken bakom Google TV är att sammanföra internets sökbarhet med tv:s bekvämlighet. Som en övergångslösning ska en speciell box, tillverkad av partnern Logitech, göra den tanken möjlig. Utöver det ska Sony, som också är partner i projektet, bygga speciella Google-tv-apparater med inbyggd box. Framöver ser Google att det är den inbyggda lösningen, som baseras på den öppna plattformen Android, som ska bli den dominerande. Detta kommer troligen att vända uppochned på tv-branschen
Kolla den amerikaska videon om Google TV http://www.youtube.com/watch?v=diTpeYoqAhc

torsdag 3 juni 2010

Stadigt ökad datatrafik







Om 4 år är datatrafiken fyra gånger större än vad den är nu. Allt fler användare är uppkopplade mot fler internettjänster samtidigt. Detta påstår den tekniska chefen för operatörer på Cisco Sverige. Här står datatrafiken i mobilnäten för en stor del av ökningen (39 gånger större år 2014). HD-TV och 3D-videos utveckling påverkar också.
Jag har suktat efter fiberuppkoppling eftersom en fiberkabel går 100 meter från vårt hus. Nu verkar det istället vara så att man skall invänta den mobila uppkopplingen 4G istället även om fiber är snabbare. Nu har jag ADSL med trippelabonnemang som betyder bredband, IP-telefoni och TV från koppartråden. Denna lösning klarar t.ex. inte HD-TV.
Cisco hade inget att berätta om eventuellt minskat porrtittande. Bilden var bara rolig.

tisdag 1 juni 2010

TV4 börjar direktsända för mobiler

Runt 50 kronor i månaden kommer det att kosta för att se samtliga program i TV4-svären i mobiltelefonen. Denna nya form av direktsänd tv över mobilnätet (3G) startar den 11 juni lagom till fotbolls-VM enl dagens DN

Stiftelsen för Internetinfrastruktur ( .SE )

Igår var jag på utbildning i SeniorNets regi om hur man skapar en webbplats med Wordpress. Det var på .SE´s kontor i Stockholm.
.SE är en privat stiftelse med uppdrag att ansvara för Internets svenska toppdomän se . Överskottet - 38,5 miljoner 2009 – finansierar fortsatt utveckling av Internet i Sverige.
Här kan du t.ex. beställa Internetguider helt utan kostnad.
Läs mer på www.iis.se

Tidningen Miljöaktuellt


Kolla tidningen Miljöaktuellt på http://www.miljoaktuellt.se/