torsdag 29 juli 2010

Jag och min Ajfån


I natt så är det premiär för Iphone 4. Finns det skäl att byta upp mig från min Iphone 3GS? Inte som jag ser det idag då jag uppgraderat till fyrans operativsystem och kan t.ex köra multitasking och lägga upp mappar.
Fyran har en skärm med högre upplösning. Det finns flera kamerafunktioner med två kameror, videoinspellning i HD och bra fungerande videosamtal men som sagt jag behåller min 3GS tills vidare. Det skulle inte förvåna om någon Androidvariant så småningom tar över ledartröjan.

måndag 26 juli 2010

Rita ett hus


WikiLeaks


Här finns de 90.000 hemliga dokumenten som släpptes idag http://wikileaks.org/
Sex års hemliga underrättelserapporter från kriget i Afghanistan. Möjligen är det just nu överbelastat på den sidan eller så har någon myndighet spärrat sidan.

söndag 25 juli 2010

Typsnitt / stilsort

På sidan http://fonts500.com/ hittar du gratis 500 st olika typsnitt.

fredag 23 juli 2010

Mest bokmärkta sidorna

Här är de mest bokmärkta sidorna just nu. Kolla följande sida så hittar du säkert något intressant, men du kanske behöver använda google translate.
http://delicious.com/

SVTs väljarindex

Kolla SVTs väljarindex inför valet i september. Här finns de olika opinionsinstitutens resultat och vägda medelvärden.
http://svt.se/valjarindex

Propaganda

Propaganda på svenska från Ryssland och Vatikanen finns fortfarande. Inget jag direkt rekommenderar men är intressant att det ändå finns.
http://www.radiovaticana.org/sv1/index.asp
http://swedish.ruvr.ru/

tisdag 6 juli 2010

Seniornets hemsida även för Android och iPhone



Nej, inte ännu, men med de visionära och trendkänsliga i SeniorNets ledning så blir det nog verklighet förr eller senare. Många människor kan numera inte leva utan sina appar i den smarta mobilen. Istället för att gå till sin dator är det ofta bekvämmare och snabbare att söka informationen i den smarta mobiltelefonen som man ständigt har med sig. Därför är trenden att många populära sajter successivt även får anpassade varianter för smarta mobiltelefoner och då i Android- och iPhonestuk.

Hur blir vädret idag?

Vad är det på TV nu?

Vad har jag kvar på mitt konto?

Vilket telefonnummer har X eller hur hittar jag Xs bostad?

Kan jag köpa den här prylen billigare någon annan stans?

Vad betyder det ordet?

måndag 5 juli 2010

SL Resplanerare för resan i Stockholm


Planera din kollektiva resa i Stockholm på följande sajt
http://reseplanerare.sl.se/bin/query.exe/sn
Har du dessutom en iPhone så laddar du lämpligen gratis med appen Res i STHLM. Är det inte myggfritt dit du reser– testa iPhoneappen Mosquito som jag dock inte tror på.

Medelålders Plus är en serie i DN om livet jag gärna läser. Den handlar om hur man hanterar vardagen när man inte längre arbetar. Den handlar om relationer till varandra i ett långt äktenskap, relationer till vuxna barn och till vänner. Hur hanterar man livet när man inte längre är ung utan börjar bli gammal? Hur ser man i den situationen på vardagens små förtretligheter och glädjeämnen.
Idag talar två kvinnor med varandra och här är texten:
- När vi var unga fanns det inte mobiltelefoner.
- Nä, men vi fick kontakt med varandra ändå. Det fanns inte datorer.
- Inget facebook. Men vi var unga och glada och ringde varandra med tunga, svarta bakelittelefoner som satt fast i väggen.

söndag 4 juli 2010

Vatten i mobilen släcker bilens törst


Med hjälp av en ny app för mobilen Iphone kan du minska bränsleförbrukningen med tio procent. Placera telefonen på synlig plats i bilen och få en visuell återkoppling till ditt körsätt. Dessutom mäter telefonen körsträcka och hastighet.
Appen heter a glass of water
Tanken är att appen ska fungera som om ett glas med vatten står på instrumentpanelen. Man måste då köra så att vattnet inte skvalpar ut, det vill säga med måttliga accelerationer och få inbromsningar. I stadstrafik är det alltså framförhållning som gäller.

Värdeguiden SBAB


Värdeguiden är en webbplats där du kan få fram ett statististkt värde på ett hus. Kolla på http://kampanj.sbab.se/vardeguiden/?page=start
Men, ta resultatet med en nypa salt. Finns även för iPhone och Android.

fredag 2 juli 2010

Okonventionella tekniska lösningar


I min ungdom hade både handbroms och fotbroms på min bil upphört att fungera. Istället för att ringa efter en bärgningsbil för få bilen till verkstad så ringde jag min bror. Han ville då ha en förklaring hur han kunde klara bärgningen. Enkelt, jag drar dig och du bromsar då det behövs. Det funkade men var nog inte tillåtet.
När ett hängsel till ett av barnens blå lekbyxor lossnat och försvunnet så ersattes det med en blå slips. Funkade bra.
Idag så hade ena linan till flaggan lossnat. Normalt fäller man då flaggstången vilket inte är helt okomplicerat. Kunde jag göra på annat sätt? Jo, jag hämtar kastspöet och krokar på mitt allra största drag. Kastar mot flaggan, draget fastnar och jag går fram till flaggstången för att göra loss flagglinan. Då lossnar draget från flaggan och hamnar i pannan på mig och sitter rejält fast med sin hulling. Jag kan inte dra bort draget men klipper med en avbitartång bort draget så bara kroken sitter kvar i pannan. Med kroken i pannan tar jag bilen till vårdcentral i Nyköping där man lyckas ta bort kroken efter bedövning kompletterat med stelkrampsspruta. Denna lösning att få ned flaggan funkade inte så bra.