tisdag 28 september 2010

Seniormässan


I morgon den 29 september startar Seniormässan i Stockholm. Där är naturligtvis SeniorNet Sweden representerad.
http://www.seniorfair.se/Contents.asp?id=762

Explorer 9 Beta

Från kompisen Torbjörn kommer en länk för att ladda hem betaversionen av Windows Explorer 9
http://www.beautyoftheweb.com/

tisdag 21 september 2010

Nästa generation Internetanvändare


Kristina Alexandersson på .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) påstår att nu avänder 50% av fyraåringarna Internet, men vad är det de gör? När barnen kommer till skolan är några vana Internet-användare och andra har aldrig provat. Är den stereotypa bilden av barn som digitala infödingar helt rättvisande? Detta handlar ett av debattämnena om den 27 oktober på Internetdagarna på Folkets hus i Stockholm

lördag 18 september 2010

Internet Explorer 9 betaversion


Nu finns Internet Explorer 9 i en betaversion att ladda ner. Snabbare och snyggare samt med stöd för html 5.
Men, men, 9:an fungerar endast i Vista och Windows 7 så de som kör Windows XP får fortsätta med 8:an om man inte uppgraderar till Windows 7.

torsdag 16 september 2010

Sociala medier - jättebra info


Här finns ett jättebra bildspel (två varianter kort/långt) om sociala medier, skapat av SeniorNet-vännen Anita Rissler.
På följande länk kommer du till SeniorNets sida för Seniorsurfdagen den 13 oktober - där klickar du på Sociala medier och du får igång bildspelet ...
http://www.senswed.se/surf10/

Läs också om SeniorSurfdagen.

I Nyköping där jag bor händer t.ex följande på biblioteket Culturum den 13 oktober:
Föreläsning kl 14.00 i Olrogsalen av mig under temat "Vad kan jag göra med en dator". Därefter är biblitekets datorer reserverade fram till 17.00 för "pröva på" med värdar från Nyköpings Seniorsurfare

onsdag 15 september 2010

Sociala medier

Hur funkar bloggar, Facebook, Wikipedia ...?
En kurs för dig som vill veta mer hittar du på följande länk
http://socialamedier.ning.com/

Microsofts VD besöker Sverige


Steve Ballmer, vd på mjukvasrujätten Microsoft, besöker Sverige ock ska tala inför studenterna på Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Talets tema den 4 oktober är "Den digitala livsstilen".

Skype snabbmeddelande


Snabbmeddelande - alternativet till att prata.
Kolla på följande länk
http://www.skype.com/intl/sv/features/allfeatures/instant-messaging/
Medan jag såg på partledarutfrågningen igår på TV4 så kunde jag på min Iphone klara ut några detaljer i ett pågående projekt med några mottagna och sända snabbmeddelande. Lätt som en plätt.

Google Buzz



Google Buzz är ett socialt nätverk och meddelandeverktyg som är integrerat i Gmail. Introducerat i år. Kolla på följande länk där det även finns en förklarande video. http://buzz.google.com/
Idén är väl att konkurrera med Facebook och Twitter.

tisdag 14 september 2010

Facebook, gillar och ogillar

Jag är dubbel när det gäller min inställning till Facebook. Gillar och ogillar.

Det är ändå ett fantastiskt socialt media men jag har nog t.ex. tillåtit för många vänner och vänners vänner jag inte känner. Det betyder att jag får läsa en massa privat vardagsinformation som inte är så intressant och då försvinner lätt gobitarna..
Skulle vilja hitta grupper på facebook med specifika intressen jag är intresserad av som jag brukar hitta bland bloggarna. Facebook har ju inte så många år på nacken så det hinner förändra sig.
En föreläsare som idag talade om sociala medier tyckte att Facebook är för "kul" saker. Man ser förvånande lite intresse för politik och humanistiska frågor på Facebook.
Det är ett utmärkt sätt att ha koll på vad vännerna har för sig. Jag tycker själv inte att det jag håller på med är så väldigt intressant att skriva om på facebook utan hänvisar istället till min blogg som jag inbillar mig är intressant för de som gillar ämnet Surf och IT-tips (www.seniornyk.blogspot.com ).

Kom igång med YouTube


Om du inte redan är igång och använder YouTube så finns här en video till din hjälp.
http://www.youtube.com/watch?v=XfYHIa0CxqY

Skapa en blogg i Blogger


Den blogg du nu läser i är gjord i bloggverktyget Blogger. Det finns flera bloggverktyg att välja bland om du skall göra en blogg. Vill du göra det enkelt för dig väljer du Blogger som är på svenska och är lätt och snabbt att komma igång med.

För att övertyga dig kan du se på följande video som jag bland annat såg idag på en föreläsning i Nyköping av företaget E-butik.
http://www.youtube.com/watch?v=rWZxdjaso5o

söndag 12 september 2010

Scenen


"Scenen" är ett fildelningsnätverk. Det är uppbyggt i flera skikt, där vanliga fildelarna finns i botten av en maktpyramid. I toppen finns de som tävlar att få tag på upphovsrättsskyddat material och lägga ut på nätet. Gruppen har en ledare. Den som ger till gruppen kallas supplier som får pengar eller poäng i den interna topplistan. I skiktet under finns "topsites". Det är dataservrar, ofta på IT-företag, där materialet lagras och sprids till andra nätverk. I botten av fildelninspyramiden finns den vanliga fildelaren allt enligt DN den 8 september.
Senast jag var ute och fildelade var för över ett år sedan bl.a. tack vare Spotify och strängare regler.

Google TV


Google ställer in siktet på den globala tv-marknaden och lanserar den öppna plattformen Google TV redan nästa år. Google planerar bland annat att placera en sökruta längst upp på tv-skärmarna, som skall göra det möjligt att både söka och surfa på nätet. Google samarbetar med bland annat TV-tillverkaren Sony som då väl får operativsystemet Android och, webbläsaren Chrome inbyggt i TVn.
3D-TV kommer också genom att Samsung och Panasonic redan har sådana tv-modeller på den svenska marknaden. Sedan gäller det att det även börjar finnas program med 3D

söndag 5 september 2010

Photoshop blir app-baserat

Kolla artikel om bildbehandlingsprogrammet Photoshop. Photoshop Express Editor är nu öppet för alla besökare utan att man behöver registrera sig.
http://feber.se/foto/art/186298/photoshopcom_uppdateras/

tweaknow

http://www.tweaknow.com/ är ett bra gratisprogram som bl.a. rensar registret i Windows. Dert är ett sätt att få bättre fart på datorn. Andra sätt för uppsnabbning är:
  • Diskdefragmentisera. I XP hittar du det under Program/Tillbehör/Systemverktyg
  • Öka ramminnet
  • Ta bort onödiga filer om det är trångt på disken
  • byt drivrutiner till nyare för t.ex. grafikkortet
  • Ta bort program som startar automatiskt i onödan

torsdag 2 september 2010

4G nästa år?

Här är listan över de orter som planeras få 4G nästa år http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/mobiltele/article2461656.ece
Hurra -- där finns Nyköping med.