tisdag 29 mars 2011

Att byta PC inte lika brådis med molnets hjälp

Med molnets teknik så körs programmen (apparna) i en webbläsare. Det är då inte lika viktigt att ha en snabb dator eftersom det är hastigheten på internetuppkopplingen som är flaskhalsen. Apples satsning på Iphone och Ipad är i detta sammanhang helt rätt och har skapat ett rejält försprång

Dustin Expo och Digidels Workshop

Den 31 mars händer två saker rum som intresserar mig: Dustin Expo 2011, Sveriges största IT-mässa, www.dustin.se/expo samt Digidels Workshop, http://www.digidel.se/ Jag väljer Digidels Workshop

Prata med webbläsare?

Enligt Computer Sweden idag så skall det nu gå att prata med webbläsaren. Inte så snabb på tangentbordet? När Google släpper betan av Chrome 11 harföretaget implementerat stöd för vanligt tal. Chrome 11 stöder det som kallas ”html5 speech input api”. Man använder datorns mikrofon för att ge kommandon till webbläsaren. ”Med det här gränssnittet kan utvecklare göra det möjligt att förvandla ditt tal till text” skriver Satish Sampath, mjukvaruingenjör på Google, i ett inlägg på företagets blogg. ”När en webbsida använder den här funktionen så klickar du på en ikon och pratar i mikrofonen. Det inspelade ljudet skickas sedan till servrar för att översättas till text. Texten skrivs sedan ut”, fortsätter han.

söndag 27 mars 2011

Svenska akademiens ordlista


Inte så sällan behöver man kolla ett ord - finns det - hur stavas det - vad menas med ordet. Kolla här på Svenska Akademiens ordlista http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

lördag 26 mars 2011

USB-porten och framtiden


Seriellporten - död, parallellporten - död, vgaporten - död. Vad händer framöver med USB-porten? Läs på följande länk:
http://techworld.idg.se/2.1014/1.365450/darfor-gar-usb-porten-en-saker-dod-till-motes

torsdag 24 mars 2011

Grundutbildning i data


SeniorNets interaktiva CD-skiva ”Klicka för kunskap” är den bästa grundutbildningen jag känner till. Man kan använda den för självstudier men det normala är att man inom SeniorNet använder den på sina cirklar. Skivan får man utan extra kostnad då man gått med i SeniorNet och betalt medlemsavgiften 250:- samt är senior dvs 55+.
Det finns inte så många billiga och samtidigt bra grundutbildningar annars men en variant är kanske bibliotekens utbildningsmoduler. Se följande

Det viktigaste först
Internet från grunden
Att skriva på dator

E-post för nybörjare
Nytta och nöje på nätet

Referensbibllioteket

Här är ett bra sökregister betr böcker
http://www.referensbiblioteket.se/

Filmarkivet

Här finns det många gamla häftiga filmer http://filmarkivet.se/sv/
t.ex denna om Saab http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=91

Nationalencyklopedin


Här kan du kolla den fria delen av Nationalencyklopedin
http://www.ne.se/

De 100 mest populära bloggarna i Sverige

Kolla här de 100 mest populära bloggarna i Sverige
http://www.twingly.com/top100?lang=sv

Kurs i sociala medier


Här finns en kurs i sociala medier se länken
http://delning.ning.com/

SeniorNet i Eskilstuna

Min föreläsning i går i Eskilstuna blev lyckad. Studieförbundets hörsal Kulturrum fylldes av 140 intresserade seniorer som lyssnade till "Vad kan jag göra med en dator". Media var på plats representerande en lokal TV-kanal, en lokal radiokanal och två tidningar så det blev flera intervjuer. Dessutom var det för en vecka sedan en sex minuters intervju med mig i Sörmlands radio om Eskilstunaaktiviteten så reklamen för SeniorNet med grundutbildning och Studieförbundet kan man inte klaga på. Studieförbundets lokaler är perfekta med bra uppbackning av dess personal. Från SeniorNet var vi förutom jag själv, Kerstin Dyrefors, Willy Jäger och Bo Allebrand som skötte det praktiska. Vi fick in 80 st intresseanmälningar varav nästan alla vill ha utbildning men även några få som kan tänka sig att medverka aktivt i en SeniorNet-klubb. Så här långt har det alltså gått bra i Eskilstuna med kvittens att konceptet och marknadsföringen blir bättre och bättre. Det svåraste återstår dock – nämligen att få ihop en lokal styrelse.
Här lite bilder och video från Eskilstuna http://www.youtube.com/watch?v=RRsTEKjXOps

måndag 21 mars 2011

Explorer 9

Bättre och snabbare men funkar ej med Windows XP som jag har på min statonära dator så jag avstår t.v. Se denna länk http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.374030/test-sa-snabb-ar-internet-explorer-9

Adope Photoshop Priemiere Elements 9


Bra men segt enl följande länk: http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.370418

Twitter


Twitter (’kvitter; kvittra’) är en social nätverkstjänst och mikroblogg som möjliggör för användare att skicka och läsa meddelanden, så kallade tweets. Meddelandena är textbaserade och får vara högst 140 tecken långa, dessa visas öppet på användarens profilsida. Användare kan prenumerera på andra användares meddelandeflöde, vilket kallas '"att följa" (engelska follow), en prenumerant kallas "följare" (engelska follower). Alla användare kan skicka och läsa tweets via Twitters webbplats, men många väljer istället att utnyttja tredjepartsapplikationer, då dessa är anpassade för att fungera exempelvis i en mobiltelefon, eller som fristående program som ger bättre överblick än webbsidan gör. Personer som använder Twitter använder en del specialuttryck. En av konventionerna är att skriva staket (#) framför ett ord eller en förkortning så att det blir lätt att hitta meddelanden som handlar om detta. Ett sådant ord kallas för en hashtagg. Stora organisationer, evenemang, händelser och folkrörelser har ofta en hashtagg för att samla information om dem. Twitter-konton refereras på liknande sätt till med ett snabet-a (@) före användarnamnet. Att sprida eller vidarebefordra någon annans tweet kallas för skicka en "re-tweet". Detta förkortas RT och följs av ett snabel-a och originalförfattarens kontonamn.
Twitter är idag den snabbaste men inte alltid den mest tillförlitliga nyhetskanalen i världen. Förra året skrevs i genomsnitt 70 miljoner tweets per dag. Mest är det dock skräp och endast en mycket , mycket liten del nyheter. Twitter är bara 5 år gammal. Det finns en katalog över Twitteranvändare som heter We-Follow.

söndag 20 mars 2011

SeniorNet Sweden blogg


Kul, nu finns det en SeniorNet-blogg till. Kolla http://www.seniornetsweden.blogspot.com/
Kanske finns flera? Meddela gärna så länkar jag.

fredag 18 mars 2011

Iphone och Ipad


Jag läser i dagens Computer Sweden att Riksdagsförvaltningen har beslutat att köpa in Apples Iphone till riksdagsledamöterna - och överväger dessutom att satsa på Ipad.
Drygt 170.000 svenskar har införskaffat en Ipad. Ytterligare 70.000 har köpt någon av de konkurrerande modellerna. Enligt SIFOs uträkningar kan den totala mängden pekplattor komma upp i 655.000 inom ett år.

Vad är molnet (the cloud)


De flesta vet vad ”molnet” är i datavärlden men det finns fortfarande de som inte vet vad det är. Låt mig därför försöka vara lite pedagogisk.
Använder du Microsofts ordbehandlingsprogram Word så har du Wordprogramvaran i din dator och du behöver inte ens vara uppkopplad mot internet för att skriva dina memoarer t.ex. Du har sedan wordfilen i din dator och kan ta fram den när du vill för att fylla på med mer i dina memoarer. Om du skall använda en annan dator för att fortsätta så måste du t.ex. ha ett USB-minne med din wordfil samt att den nya datorn även har Word installerat. I detta exempel så utnyttjas inte ”molnet”.
Använder du istället t.ex. programvaran Google docs ordbehandlare så förutsätter det att du är uppkopplad mot Internet. Här är programvaran inte i din dator utan istället på servrar ute i världen någonstans. Det du skriver sparas också på servrar ute i världen. Detta betyder att du kan använda vilken dator som helst ute i världen för att läsa eller skriva på dina memoarer (eller kanske din smarta mobiltelefon). Det är bara du med din inloggning som kan komma åt ditt dokument men du kan till dela ut rättigheter till någon för att ha rätt att läsa eller att både läsa och ändra. Detta var ett exempel på att använda ”molnet”. Molnettjänsterna är redan många och förväntas öka i snabb takt. Det blir billigare samtidigt som man inte behöver så kraftfull dator. Dessutom sköts säkerhetskopiering på servrarna i "molnet" så du behöver inte tänka på risken med att din hårddisk kraschar.

torsdag 17 mars 2011

Ny SeniorNetklubb i Eskilstuna?


Nu känns det som att jag har bra flyt inför föreläsningen den 23 mars i Eskilstuna Studiefrämjandets hörsal Kulturrum, Kungsgatan 13 kl 14.00). Idag har alla hushåll tidningen Smé-journalen i sin brevlåda med SeniorNet-annons. Idag har jag dessutom varit med i direktsändning på Sörmlands radio med reklam för Eskilstunaföreläsningen och SeniorNet. Precis nu ringer också en tidningsjournalist för en intervju. Toppen !!!!!

Idag lyckades jag alltså få en intervju på radio Sörmland.
Kolla på länken http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=52
och gå sedan ned till avsnittet 08.00-08.30. Ungefär 08.18 så är jag med.

tisdag 15 mars 2011

OCR-program


Nuance OmniPage Standard 17
-Världens ledande OCR-program
OmniPage 17 är det snabbaste och mest exakta sättet att konvertera papper, PDF- och XPS-filer, till och med digitala foton, till filer som du kan redigera i valfritt PC-program, såsom Microsoft Office 2007. Det är världens mest effektiva dokumentkonverteringsprodukt, och dessutom den som är lättast att använda. Pappersdokument som tar flera timmar att skriva in för hand förvandlas i OmniPage 17 till perfekt formaterade textdokument på några sekunder. Du kan till och med göra om text till ljudfiler som kan brännas på cd eller spelas upp i Apple iPod. OmniPage 17 är perfekt för studenter, hemanvändare och mindre företag. Kostar 845:- på Dustin Home. Jag har en massa maskinskrivna livsdokument av gamla släktingar som jag vill göra tillgängliga på t.ex. en hemsida. Jag har för ca 10 år sedan kört Omnipage ver 9 och det här kan bara vara bättre och är dessutom på svenska.

söndag 6 mars 2011

Allternativ till .....

Kolla följande länk
http://www.cloudgirl.se/ett-litet-lanktips-alternativeto/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitterb
Här hittar du tips på alternativ till dyra program

Onenote 2010 - funktioner och fördelar


Jag har inte själv använt OneNote 2010 men det verkar intressant. Se följande länk:
http://office.microsoft.com/sv-se/onenote/onenote-2010-funktioner-och-fordelar-HA101807936.aspx
Hustrun köper nu för sin politikerverksamhet Microsoft Office hem & småföretag där OneNote 2010 ingår så jag får kanske tillfälle att närmare kolla programmet

lördag 5 mars 2011

Utbildningstips om IT


Kolla denna hemsida http://www.utbildningstips.n.nu/ Läs igenom förstasídan (hem) och kolla sedan de okika delarna överst i den svarta menyraden . Har kan du utöka dina kunskaper betydligt i din egen takt hemma.

Eskilstuna och Strängnäs för datornyfikna seniorer

SeniorNet är Sveriges äldsta och största IT-förening för äldre. Det finns ett femtiotal lokala klubbar runt om i Sverige med sammanlagt 8.500 medlemmar. Föreningen är ideell och opolitisk där äldre lär äldre att ”lotsas in” i det digitala samhället. Detta sker genom kurser, tematräffar, föreläsningar mm. www.seniornet.se
I Eskilstuna/Strängnäs saknas lokal klubb så nu är avsikten att starta en sådan . Detta börjar med föreläsningen
”Vad kan jag göra med en dator?” i Studiefrämjandets hörsal Kulturrum, Kungsgatan 13 i Eskilstuna den 23 mars kl 14.00.
Troligtvis samlar detta ett hundratal åhörare. Bland dessa brukar de flesta inte ha datorvana men är nyfikna på att komma med i IT-samhället. Andra har datorvana och vill veta mer. Det finns som regel även eldsjälar som kan tänka sig att medverka aktivt i en klubb med utbildning eller styrelsearbete. De olika önskemålen fångas upp med en intresseanmälan. Grundutbildning sker sedan i Studiefrämjandets datasal.
Detta projekt sponsras av .SE, Stiftelsen för internetinfrastruktur, Internet för alla”. På samma sätt har nyligen lokala klubbar startats i Västerås och Linköping där föreläsningen samlade 175 respektive 100 åhörare (se följande länkar till videosnuttar på YouTube http://www.youtube.com/watch?v=1vQUbU4yv-M http://www.youtube.com/watch?v=Ej7YAdhvtfk ).
För ytterligare Information
Jag, Bo Jonsson (dvs den som står för denna blogg), är föreläsare och projektledare i ett projekt som skapar nya seniornetklubbar i ett antal städer där klubbar saknas. Detta sker på ideell basis. Jag är dessutom ordförande i den lokala seniornetklubben i Nyköping samt ledamot i styrelsen för SeniorNet Sweden. För ytterligare info maila till bo.jonsson@gmail.com .
De lokala tidningarna hade alla reportage från de tidigare föreläsningarna och i Linköping blev det dessutom ett inslag i en lokal TV-station.
Digidel ( www.digidel.se ) är en kampanj med koppling till ovanstående. Kampanjens målsättning är att det med gemensamma krafter ska få ytterligare minst 500 000 svenskar att börja använda Internet innan utgången av år 2013. Kampanjen drivs av folkbildningen i bred bemärkelse, det vill säga bibliotek, lärcentra, studieförbund, folkhögskolor och t.ex. SeniorNet Sweden.
Välkommen till föreläsningen den 23 mars!

fredag 4 mars 2011

Det papperslösa kontoret


Toan på det papperslösa kontoret

Hitta till Jet

Med en räkning från Jet fick jag ett reklamblad med följande text:
Nu kan du på ett ännu snabbare och enklare sätt hitta till våra JET-stationer. Gå in på http://www.jet.se/ och välj stationer. Där kan du söka efter din JET-station antingen via kartan eller att skriva in adress eller stad. Du får nu snabbt fram adresser och produkt per station via Google Maps.
OJOJOJ.... varför utnyttjar inte JET de nya smarta telefonernas GPS- och app-teknik. Jämför med appen Max Locator som snabbt talar om var närmaste Max finns med karta bild och öppettider. Kom igen JET!

torsdag 3 mars 2011

KommKomm

Jag delar gärna med mig om av vad jag vet om trender och nyheter som kan vara av intresse inom IT-branschen. Jag har därför också med intresse tagit del av beskrivningen av produkten KommKomm och är övertygad om att denna eller motsvarande produkter kommer att snart vara vanliga. http://www.kommkomm.se/
En person jag ser upp till i detta sammanhang är kommunchefen Mattias Jansson i Katrineholm http://kommunchef.com/ Han är en duktig person i att bryta ny mark när det gäller digital kommunikation med kommunmedborgarna. Det var t.ex. länge sedan han började med direktsändning per video av kommunevenemang med användning av program som Bambuser och U-stream som jag nu vill att IT-föreningen SeniorNet http://www.seniornet.se/ skall använda.
Betr KommKomm kan vi säkert bidra med att utbilda i och informera om när det väl är etablerat men att bryta ny mark för detta överlåtes till andra.

Lite bloggskryt

Denna blogg besöks av 40-50 unika besökare varje dag. På den svenska bloggtoppen för Data/IT varierar placeringen mellan 50 -100:e platsen. Detta innebär c:a 15.000 besök per år. Jag länkar gärna till denna blogg ( Surf & IT-tips ) www.seniornyk.blogspot.com då jag undervisar. Gör det du också så den gör ännu mera nytta i att lotsa in i personer i den digitala världen och därmed öka delaktigheten

Testa datorns säkerhet


Gå in på http://www.testadatorn.pts.se/ för att testa din dators säkerhet. Just nu mycket poppis så det kan vara kö.

onsdag 2 mars 2011

Google dictionary

Tillägget Google Dictionary till webbläsaren Chrome låter dig se vad ord betyder genom att dubbelklicka på dem
Informationen visas i en pratbubbla direkt på sidan. Surfar du på sidor skrivna på andra språk än ditt eget visas dessutom översättningen av det ord du dubbelklickat på med hjälp av Googles numera utmärkta översättningsfunktion.
www.chrome.google.com/extensions/detail/mgijmajocgfcbeboacabfgobmjgjcoja?hl=en-US
Men, som sagt, man måste köra webbläsare Chrome och det gör jag inte normalt även om jag har den installerad.

tisdag 1 mars 2011

Cebit i Hannover


Det var många år sedan då man nästan årligen besökte teknikmässan Cebit i Hannover. Det hade varit kul att åka dit igen för att se de trender som nu gäller. Och då gå till den gigantiska ölhallen och käka knäskål och häva öl så det blir hangover i Hannover.

OK då, bara TV just nu

Ok då, bara TV just nu. Inte samtidigt hålla på med datorn eller pilla på telefonen

Vår egen förening – hur går vi framåt?


Igår var jag på ett möte som finansieras av kunskapsprojektet och som handlade om tips och idéer att föra vår förening framåt. En fråga var hur jag tror vår förening (den lokala SeniorNet-klubben) ser ut om tre år. Jag tänkte spontant att den ser ut ungefär som nu men med fler medlemmar och fler som medverkar aktivt.
Men, men, det går fort i databranschen. För några år sedan pratade man nästan inte om vad den nya informationstekniken i form av internet och satellit-tv med t.ex. al-Jazira kunde innebära i storpolitiken. Det är historiens ironi att det inte var USA:s kanoner som gav skjuts åt den transarabiska revolutionen utan dess mjuka vapen, Twitter och Facebook, som tidigare fick utstå mycket hån från Georg W Bush.
På liknande sätt togs databranschen på sängen av Apple med sina pekskärmar.
Hur ser det ut hemma med datorn om tre år och vad pratar vi om i vår förening. Puh! Kanske det är så att datorn då finns i TVn och hur man sköter surfandet med fjärrkontrollenh. Vårt intresseområde bara växer och växer. Det gäller att hänga med. Sålänge kopplar jag datorn till TVn och läser i DN att om några år kan jag köpa datorer som av ögonen. Genom att komplettera muspekaren och tangentbordet med ögonstyrning så skulle sättet att arbeta med datorn förändras