tisdag 29 november 2011

PC för Alla med rabatt för SeniorNetmedlemmar



För helårsprenumerant som samtidigt är medlem i SeniorNet är årskostnaden för tidningen PC för Alla bara 347:50 dvs halva ordinarie priset. Dessutom får du en massa bonusvärden som du kan se på följande länk http://pcforalla.idg.se/2.14106 (PC-support, säkerhetspaket, webbackup etc).

Den fina rabatten har SeniorNet Swedens ordförande LilliAnn Källermark förhandlat fram (här på bild med chefredaktören Fredrik Agrén.


3 sätt att koppla datorn till TV.n


Här är videoutgångar för att få bilden överförd till TV:n.
De är sorterade i ordning efter bildkvalitet från bäst till sämst.

1. HDMI Överför digitala video- och ljudsignaler förlustfritt upp till full hd-format (1920 x 1080 pixel).



2, DVI-D eller DVI-I. Överför digitala videosignaler och ibland ljudsignaler. Är HDNI-kompatibel och med en särskild kabel kan du koppla datorns dvi-utgång till tv:ns hdmi. Ofta behöver du komplettera dvi-kabeln med en separat ljudkabel mellan dator och tv.






3. VGA En gammal klassisk skärmkontakt som finns på alla gamla grafikkort. Analog bildsignal med bra kvalitet som kan visa upp video upp till 1080p-upplösning på tv:n. Måste kompletteras med ljudkabel.




måndag 28 november 2011

Roaming och chockräkning för mobilen på utlandsresan



Roaming är den term som används när man använder sin mobiltelefon utanför sin operatör nät/täckområde, dvs besökare i ett annat nät. Ett exempel är möjligheten att ringa från utlandet. Mobiloperatörer sluter roamingavtal sinsemellan för att tillhandahålla denna funktion, så att operatören kan debitera samtalet på den ordinarie teleräkningen, och ingen utländsk räkning behöver skickas till slutkund/mobiltelefonägaren. I avtalet regleras bl.a. vilken ersättning som operatörerna tar ut av varandra för att låta en annan operatörs abonnenter använda mobiltelefonen i det egna nätet.

När man använder mobiltelefonen utomlands gäller andra priser och villkor än om mobiltelefonen används i sitt hemmanät i Sverige. Exempelvis får en abonnent som befinner sig utomlands, utöver de samtal abonnenten ringer själv, betala för samtal där denne blir uppringd av någon annan. När abonnenten ringer för att lyssna av meddelanden i sin röstbrevlåda från utlandet debiteras detta som ett samtal till Sverige. Det är normalt flerdubbla priser mot priserna inrikes.

Har man en smartphone så är det viktigt att du stänger av appar som är uppkopplade mot internet. Alla mobilabonnemang har en spärr vid 50 euro som förhindrar att användaren av misstag laddar ned stora datamängder men detta gäller inte utanför Europa. För att vara extra säker så stänger du av tjänsten i din smartphone som använder datatrafik.

Det kan hända att man trott sig vara uppkopplat mot ett kostnadsfritt trådlöst nätverk när man fortfarande är uppkopplad mot mobilnätet.

Kolla alltid med din operatör vad det kostar att mobilsurfa från ditt resmål. Kolla också vilken operatör som är billigast och välj den operatören manuellt.

RFID



RFID (radio frequency identification). Den viktiga informationen ligger lagrad i en liten etikett. En mottagardosa kan genom att skicka pulser till etiketten få den att skicka över informationen. RFID-etiketter är mycket vanliga och används ofta för att ha koll över leveranser av olika varor

lördag 26 november 2011

Spotify


2,5 miljoner användare betalar nu för den svenska musiktjänsten Spotify, enligt företaget. Spotify har dessutom omkring tio miljoner gratisanvändare. På följande länk kan du ladda ned Spotify och många andra bra program http://puertasp.com/se/spotify.php

Smarttv


Samsung ligger i framkant när det gäller att även ha tv´n som dator.
Nu kan du titta på webb-TV, playkanaler och YouTube direkt i TV:n, med alla bekvämligheter som det innebär. Kolla påföljasnde länk http://www.samsung.com/se/current/campaign/smarttv/site/index.html

onsdag 23 november 2011

Prisjämförelser - tips på oberoende sajter -

  • Konsumenternas försäkringsbyrå. Jämför villkor för till exempel hem-, bil-, båt-, person- och husdjursförsäkringar
  • Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Jämför räntor, bankavgifter, pensionsförsäkringar med mera.
  • Elpriskollen.se jämför olika elavtal.
  • Telepriskollen jämför priser och villkor för mobiltelefoni. fast telefoni och internet.
  • Konsumentverkets tjänst Bilkalkylen jämför och beräknar kostnader för olika bilar och årsmodeller.

tisdag 22 november 2011

Videochatta mellan Skype och Facebook


Nu kan Skypeanvändare initiera videochatt inifrån Skype med vänner som är inloggade på Facebook, men som inte befinner sig i Skype. Läste detta i CS idag - skall bli kul att testa.

M2M (maskin-till-maskin)

Maskin-till-maskin (M2M) avser teknik som möjliggör att både trådlösa och trådbundna system att kunna kommunicera med andra enheter med samma förmåga. M2M använder en enhet för att fånga en händelse (t.ex. temperatur, lagernivåer, osv), som förmedlas via ett nätverk till ett program, som översätter händelsen till meningsfull information.
Ett exempel kan vara kaffeautomater som skickar info om när kaffe behöver fyllas på eller att det behövs byta filter.

lördag 12 november 2011

Wordfeud


Wordfeud är ett korsordspel för smarta telefoner som på kort tid blivit mycket populärt. Det är i princip en kopia av Scrabble, med skillnaden att endast två spelare tävlar mot varandra i en spelomgång. En spelare kan dock spela flera spelomgångar samtidigt, och då mot olika, enstaka spelare. För att spela använder varje deltagare sin egen mobiltelefon eller surfplatta, och spelet kräver åtkomst till Internet för att de tävlande ska kunna lägga ord och se vilka ord motståndaren har lagt.
Fr.o.m. den 8 november använder Wordfeud Svenska Akademins ordbok och några dagar senare släpps en uppdatering med ännu striktare språkregler.

Snart släpps Svenskarna och Internet 2011


Det börjar närma sig för det årliga släppet av rapporten Svenskarna och Internet av .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur). Den 16 nov finns den tillgänglig för nedladdning på www.internetstatistik.se. I vanlig ordning massor av roligheter. Hur många är kvar i digitalt utanförskap? Har det slutligen tagit fart med användning av mobilt Internet? Ett helt kapitel om digitala spel. Vi tittar på betalningsvilja för musik och fildelning. För första gången finns siffror om specifika tjänster, nu vet vi mera om Twitter, Facebook, Youtube mfl. Har plattorna slagit igenom brett nu? En rapport fullspäckad med fakta om Internets utveckling

3D-glasögon


Nu tycks det bli en standard betr 3d-glasögon. Se länken http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/tv/article3340505.ece

fredag 11 november 2011

Twitter, retweet, twittra, follow, följare, follow


På mikrobloggen Twitter så ”tvittrar” man dvs skickar eller läser meddelanden (s.k.tweets) och dessa är textbaserade som får vara högst 140 tecken. Användare kan prenumerera på andra användares meddelandeflöde, vilket kallas '"att följa" (engelska follow), en prenumerant kallas "följare" (engelska follower). Att sprida eller vidarebefordra någon annans tweet kallas för skicka en "re-tweet". Detta förkortas RT och följs av ett snabel-a och ...

Nu samarbetar Disney och Youtube för att lansera en filmkanal. Det är Google som äger Youtube och står för tekniken och Disney står för produktionen.

OS (operativsystem)

Operativsystem i Sverige.
Windows har 84% varav Windows 7 44%, Vista 13% och XP 27%.
Mac OS X har ökat med 4% till 14% varav OSX 10,6 2%, OSX 10,7 4% och OSX 10,8 8%.

Linkedin


LinkedIn är en webbtjänst (lik Facebook) där man kan sköta sitt privata och i synnerhet sitt proffessionella nätverk. Tjänsten är huvudsakligen inriktad på att man ska kunna återknyta kontakten med gamla vänner och kollegor. Med hjälp av sitt kontaktnät kan man sedan hitta nytt arbete eller nya affärsmöjligheter. En av våra barn har sin meritförteckning där och har genom det fått många intressanta förslag på jobb. Som 75-åring letar jag inte efter nytt jobb LOL.

Detta yrkesnätverk lanseras nu på svenska i hopp om att locka fler till sajten som enligt Linkedin redan har 800000 användare i Sverige. Nyligen öppnade Linkedin även ett kontor i Stockholm.

onsdag 9 november 2011

Nytt utseende på Gmail


Gmail har ett nytt modernt utseende, många nya teman, tydligare konversation, förbättrad sökning och ökad kontroll mm

Bo kvar när du blir äldre?

Testa om du kan bo kvar där du bor när du blir äldre. Kolla på www.teknikforaldre.se

lördag 5 november 2011

Medgång och motgång

I onsdags hade jag dataföreläsning i Seniorernas hus i Karlstad. Det blev succé. Högt ställda förväntningar överträffades. 150 personer togs in i lokalen där det bara fick vara 120 personer och ändå fick många tyvärr vända. Jag lovade komma tillbaka i januari och upprepa föreläsningen. Det blev bra press i de lokala tidningarna. Hemvägen tog jag via Stockholm för att titta på en portabel högtalaranläggning och besöka Seniornets kansli. På E4an i södra Stockholm blir jag påkörd bakifrån så illa att min bil blir skrot men själv klarar jag mig utan en skråma.