torsdag 26 januari 2012

PC Anywhere


Säkerhetsföretaget Symantec uppmanar användare av företagets programvara PC Anywhere att genast inaktivera den. Anledningen är att hackare kommit över källkoden.

måndag 23 januari 2012

Riskfritt att fildela

I tidningen NyTeknik IT & Telecom hittar jag följande:

Fildelning för vardagsbruk är mer eller mindre riskfritt enligt fildelningsåklagaren Henrik Rasmussen

Två specialåklagare hanterar alla fildelningsbrott i Sverige. Under fyra år har de arbetat med fildelningsmål. Ett 15-tal har lagförts, men merparten har handlat om storskalig uppladdning eller så kallade hubbägare.

Att ladda hem en film eller annat program för vardagsbruk är mycket svårare att komma åt.

Endast om man omedelbart erkänner, riskerar man få en fällande dom, trots att praxis pekar på att närmare en halv miljon svenskar i teorin riskerar straff på fängelsenivå, enligt TT.

Svårigheten för åklagare är att bevisläget är komplicerat och svårt. Åklagarna måste ibland släppa misstänka fildelare om de inte omedelbart erkänner.

Ett problem kan vara att man har svårt att bevisa vem som laddat hem på en hemdator i en familj med flera personer. Den nya bittorrent-tekniken gör det också svårt för åklagaren.

- Du laddar oftast ned en film i taget med bittorrent och du visar inte upp en samling av låtar eller filmer som du gör med dc-tekniken. Och då kan det inte bli något annat än böter. Då finns det ingen större risk för att man lagförs för det, säger Henrik Rasmusson till TT.

För att få göra en husrannsakan måste fildelningen ske i stor skala och om brottet handlar om ett fåtal filmer eller låtar är brottet på bötesnivå.

- Det innebär att vi inte kan utreda de brotten för vi kan inte begära ut abonnentuppgifterna om vi inte bedömer att det ligger på fängelsenivå. Vi får inte fråga efter abonnenten om det bara handlar om böter, berättar Henrik Rasmusson till TT.

En försvårande omständighet är att internetleverantörer som Telia och Comhem inte sparar ip-uppgifter tillräckligt länge.

- Den vanligaste nedläggningsgrunden vi har att vi inte kan få svar från operatörerna om vem som haft ip-adressen. Vissa operatörer sparar inte alls uppgifter längre och då hinner vi inte ens få in anmälan innan uppgifterna är borta, säger Henrik Rasmusson till TT.

fredag 20 januari 2012

Projekt Grundtvig

Detta projekt handlar om IT-utbildning av seniorer främst i Lettland, Polen och Österrike. Till detta har jag blivit inbjuden för att delta tillsammans med två till från SeniorNet Sweden. Det handlar om några resor till dessa länder för kunskapsutbyte med det projektfolk som tar fram utbildningsutrustningen och metodiken. Vi ställer upp med vår tid där resor och uppehälle betalas av projektet. Projektet förväntas bli godkänt i sommar och sträcker sig sedan två år framåt.

söndag 15 januari 2012

Chrome får inbyggt virusskydd

Chrome får inbyggt antivirusskydd. I kommande version 17 av webbläsaren ska körbara filer kontrolleras för att se om de är behäftade med skadlig kod.

torsdag 12 januari 2012

Lumia 800


Lumia 800 är Nokias nya smartphone med operativsystemet Windows Phone. Den verkar OK men Iphone är nog ännu outstanding tätt följd av Samsung Galaxie.
Lumia 800 lär finnas i butikerna i slutet av denna månad.

Alltid nyheter

Sveriges radio har startat en ny kanal som heter "Alltid nyheter".
Den kan du lyssna på via din dator eller smartphone.
www.sverigesradio.se/alltidnyheter

onsdag 11 januari 2012

DN.medieceter


Läser idag i en annons i DN.
Välkommen till vårt Mediecenter!
Det händer mycket i världen och runt omkring oss
- På Dagens Nyheters mediecenter får du lära dig om hur media fungerar i våra olika mediekanaler samt prova på att göra egna hemsidor och löpsedlar.
Boka ditt besök på 08-7382303 och besök vår hemsida mediecenter.dn.se

Jag började tro att detta endast gällde skolungdomar och inte pensionärer som jag är. Därför ringde jag och fick då veta att även pensionärer och pensionärsföreningar är välkomna. Man kan då komma till DN och se hur det går till att skapa en tidning och även göra en del annat som att t.ex. besöka tidningens museum. Kanske något för SeniorNetklubbarna i Stockholm

måndag 9 januari 2012








































Lite tänkvärda bilder från Willy Jäger

torsdag 5 januari 2012

I´m calling from Windows service center

Idag fick jag igen ett sådant samtal där man på knagglig engelska säger att de ringer från Windows service center och att jag har problem med min dator och de vill hjälpa mig. Jag får spader. Lägg bara på luren för det enda de är ute efter är dina pengar och Microsoft ringer aldrig upp på det sättet. Det tycks ändå löna sig så de får lösenord och kreditkortsnummer från en del uppringda människor.

måndag 2 januari 2012

Framtid utan PC?

Klippt från "Allt om Mac"

Framtiden utan pc närmar sig

David Chartier delar med sig av tänkvärt inlägg i debatten om en framtid utan pc-datorer. Med pc menar han här datorer med både Windows och OS X för det är iOS som är framtiden. Visar sig att en av hans yngre släktingar. En tjej som snart ska börja på college redan idag har nästan alla böcker på sin iPad och kanske inte ens tänker sig att skaffa ett extern tangentbord.

    Interestingly, Annette said she didn’t miss having a notebook at all (the kind that needs a battery and a startup jingle, not the kind bound with a useless slinky). She can’t wait to get to college and, while she hasn’t settled on a major, she doesn’t see a notebook in her future. “If I end up needing to do a ton more typing in college than I do now,” Annette said, “I might get a wireless keyboard.”

    “Maybe.”

Smart USB-kabel


En ny kabel har kontakter för olika USB-anslutningar plus Apples dockningskontakt.

För att koppla kameran, mp3-spelaren, GPS-mottagaren eller mobilen till datorn behövs ofta flera olika USB-kablar.

Men nu finns en ny kabel som ersätter dessa. I ena änden finns en vanlig USB-kontakt och i andra änden finns tre löstagbara kontakter för Mini USB, Micro USB och Apples kontakt med 40 stift.

Kabeln heter Magic Cable Trio och kostar 20 dollar på tillverkarens webbplats.

1 januari 2012


Besök av sonen David och Petra, Vide samt Saga en vecka gammal.
David har ett fint lekland i Nyköping som heter Busiz. Kolla www.busiz.se eller appen Busiz på iTune.