måndag 20 februari 2012

Näthårddisk




Näthårddisk är en smart gratis lösning för dig som vill komma åt dina dokument på distans och för dig som vill dela dem med andra. Själv använder jag Google docs, Skydrive och Dropbox

söndag 12 februari 2012

Utan Internet?


Det går fortfarande någorlunda att klara sig utan Internet. Skaran utan Internet minskar dock stadigt och livet förutsätter oftare och på allt fler sätt tillgänglighet till Internet.
Vi får mycket information och kommunikation via radio, tv och papperspublikationer. Telefon och brev fungerar. Detta borde väl räcka? Nej, Internet är en komplettering med många nya fördelar som bara Internet klarar av. Detta förstår allt fler vilket innebär att intresset nu är särskilt stort bland äldre för att med Internet sätta guldkant på tillvaron.
Man kan med Internet själv välja tidpunkt för informationssökning och kommunikation. T.ex. betala räkningar, kontakt med myndighet dygnet runt, titta/lyssna på program vid annan tidpunkt än normala programtider.
Kommunikationen är snabb och kan ske med rörlig bild i realtid och är ofta billigare eller gratis, som med programmet Skype. Sociala medier som Facebook och Twitter underlättar att ha kontakt med en stor vänkrets. Att söka information s.k. googla med Google överträffar vida uppslagsverken. Man kanske tror att kostnaden skulle vara det största hindret för äldre att lämna det digitala utanförskapet, men så är det inte. Istället tror många äldre att det är för komplicerat att komma igång med dator och börja surfa på Internet. Här gör den stora organisationen SeniorNet Sweden med sina 50 klubbar runt om i Sverige ett fantastiskt jobb (www.seniornet.se) . Mängder av idéellt arbetande pensionärer utbildar här runt om i Sverige äldre datornoviser i att komma in i den digitala världen. SeniorNet är specialister på att utbilda äldre och har dessutom kunskap om hur man överbryggar lättare funktionshinder. Ofta är det långa köer till nybörjarkurserna. Ställ dig gärna i kö för en grundkurs eller anmäl dig för att själv bli en cirkelledare. Med medlemsskapet i SeniorNet följer bl.a. en CD-skiva ”Klicka för kunskap” som är utbildningsprogrammet som man följer på grundkursen. Se på www.seniornet.se om det finns en SeniorNetklubb i närheten av där du bor.

torsdag 2 februari 2012

Fantastisk ökning av mobilsurfandet













Trafiken från apparna (applikationerna/programmen) i de smarta mobiltelefonerna ökar otroligt snabbt. Med apparna kopplar man upp sig mot internet i mobiltelefonen för att tanka ned väderuppgifter, kolla om det hänt något i ditt wordfeudparti eller på Facebook mm. Under första halvåret 2011 var den mobila datatrafiken dubbelt så stor som samma period 2010. Samtidigt har antalet privatpersoner som har mobiler med surfabonnemang ökat från 900.000 till nästan 1,5 miljoner på ett halvår enligt statistik från Post- och telestyrelsen, PTS. Mycket tyder på att datatrafiken nästan fördubblas igen. Tekniken hinner inte riktigt med och det blir segt att surfa med mobilen. Man investerar ytterligare i 3G-tekniken men gör det hellre i 4G-tekniken som möjliggör mycket högre kapacitet.